Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett besök hos er?
Besök för barn under 18 år är kostnadsfritt. Uteblivna besök eller sena återbud debiteras. Återbud mindre än 24 timmar innan besöket debiteras med 400 kronor för läkarbesök, 400 kronor för sköterskebesök, 400 kronor för psykologbesök.

Behöver man vara listad hos er?
Nej, barnläkarmottagningarna listar inte sina patienter såsom vårdcentralerna, hos oss kan alla söka som behöver bedömning av barnläkare.

Behövs remiss för att komma till Maya&Hugo BUMM?
I och med att vi ingick i nytt vårdval den 1/6 2022 så är det remisskrav för att komma till oss. Kontakta din skolsköterska, skolläkare eller vårdcentral för hjälp med remiss.

Var måste man bo för att få komma till Maya&Hugo BUMM?
För att kunna komma till oss, kika på ditt läns regler och avtal för vad som gäller kring specialistvård i annan region: https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/att-valja-vardmottagning/vard-i-en-annan-region/

Hur bokar jag tid?
Genom att ringa till mottagningen och prata med en av våra barnsjuksköterskor. Våra öppettider är måndag – fredag 08.00 – 17.00, tel 08 – 26 12 65.

Hur av- och ombokar jag min tid till barnläkarmottagningen?
Om tiden inte passar kontakta oss på tel 08 – 26 12 65, måndag – fredag 08.00 – 17.00 eller via e-tjänster genom 1177 Vårdgivarguiden E-tjänster 1177.

Vad händer om vi uteblir från ett bokat besök?
Om ni uteblir eller avbokar mindre än 24-timmar innan besöket debiteras detta med 400 kronor för läkarbesök, 400 kronor för sjuksköterskebesök, 400 kronor för psykologbesök.

Hur får jag ett nytt recept?
Var god och logga in på apotekets hemsida eller 1177.se för att se om ni fler uttag kvar på samma recept innan ni hör av er till oss. Finns det inga recept, lägg ett ärende till oss på 1177.se. Vi förskriver receptet inom 3 arbetsdagar. Vi skriver inte ut recept till patienter som aldrig har varit på mottagningen.

  • För frågor om t.ex hemleverans av förbrukningshjälpmedel, var goda läs: Förbrukningshjälpmedel i hemmet (sll.se) alternativt ring: 08-123 366 50

  • 1177 – uttag och kontakt

  • 1177.se kan du se dina förskrivningar och namn på den som skrivit ut hjälpmedlen till dig, beställa uttag och kontakta oss på ett säkert sätt.

Så här ser du dina utskrivna hjälpmedel och beställer uttag:

  1. Klicka här för att logga in på 1177.se (öppnas i nytt fönster).

  2. Under rubriken Övriga tjänster, klicka på Alla övriga tjänster.

  3. Scrolla ner till rubriken Hjälpmedel, klicka på Beställ förskrivna förbrukningsprodukter.

Nu kan du se förskrivningar av förbrukningshjälpmedel och vem som skrivit ut dem till dig. Ser du ingen aktuell förskrivning så kontakta din föreskrivare.

  1. Ser du dina förbrukningshjälpmedel listade kan du gå vidare och skicka en beställning till oss. Kontrollera att adress, portkod och telefonnummer är rätt.

  2. Har du redan skickat en beställning så kan du se om vi har tagit emot och registrerat den. Tyvärr går det inte att se när du kan förvänta dig leverans av dina hjälpmedel.

Intyg
För att beställa intyg kan ni logga in på www.1177.se och efterfråga det elektroniskt.

Kostar intyg?
Barn och ungdomar under 18 år betalar samma pris som vuxna. Avgifter för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte.

Var god, läs mer om intyg på Vårdguiden:
http://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Avgifter-for-intyg-vaccination-halsoundersokning-och-provtagning-i-stockholms-lan/

Avgiftsfria intyg, exempel:

Försäkringskassan:

Alla intyg som försäkringskassan behöver för sin handläggning är avgiftsfria. Några exempel på intyg är:

  • Intyg för tillfällig föräldrapenning (VAB)

  • Handikappsersättning och vårdbidrag

Avgiftsbelagda intyg, exempel:

Kommun eller stadsdelsnämnd.

Avgiftsbelagda intyg till kommun eller stadsdelsnämnd. Exempel på intyg är:

  • Förskola och skolgång: 375 kr

Gäller alla intyg som rör barns förskole- och skolsituation

Behandlingshjälpmedel och läkemedel

  • Intyg om innehav inför resa: 375 kr

Reseåterbud

  • Reseåterbud: 375 kr

Intyg till Transportstyrelsen

  • Läkarintyg alkohol, narkotika och läkemedel: 1125 kr (avseende lämpligheten att inneha körkort. Intyget ska utföras av läkare med specialistkompetens (se transportsstyrelsens krav))

Tar ni blodprover på barn?
Om blodprovsanalyser är nödvändiga för en utredning kan våra erfarna barnsjuksköterskor göra detta på mottagningen, oftast i samband med besöket. Att ta blodprover på barn görs endast om det finns goda skäl, och på barnens villkor.

Har ni akuta tider?
Vi har akuta tider varje dag. Dessa prioriteras framförallt till små barn med infektioner och de barnen som redan går hos oss för till exempel astma. Dessa besök bokas per telefon.

Kom i god tid!
Kom gärna 10-15 min innan besöket. Ibland vill vi mäta till exempel blodtryck, längd och vikt innan läkarbesöket.

Parkeringsplats
Vi befinner oss högst upp i hallunda centrums parkeringshus och där finns platser med p-skiva, även på våning 1 och 2 hittar du platser med p-skiva, 3 h,

Kan jag få tolkhjälp?
Om du behöver tolk måste du meddela oss det, i god tid, innan ditt besök.

Miljö
Våra mottagningar är miljöcertifierade enligt ISO 14001 standard. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra vårt miljöarbete på mottagningen.

Klagomål och synpunkter
Maya&Hugo BUMM arbetar efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer för God Vård. Vi vill därför veta om något har gått fel vid besöket hos oss för att utreda händelsen och för att vidta åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas.

Har du synpunkter och/eller klagomål, maila till klagomal@barnspecialisterna.se som i sin tur vidarebefordrar mailet till respektive chef. Som vårdgivare har vi en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter.

Om du inte till vända dig till oss så kan du kontakta Patientnämnden för hjälp. Patientnämnden är en länk mellan dig och vården.